Hoi

onderstaand een verslag van de hele week duitsland! neem er wel ff de tijd voor want het is echt een enorme lap tekst. sorry voor de brakke opmaak, ik kopieer het vanuit een mailtje waar ergens iets fout gegaan is!!

In de log die hierboven komt komen als het lukt meerdere fotos!!

Zaterdag 5 augustus

De nacht leek slecht te beginnen. Zodra mijn moeder naar boven ging, als laatste, besloot Minou weer een waaks blafconcert in te zetten.ik sliep nog niet (mijn ouders dachten dat ik al 2 uur in bed lag maar ik lag er net een kwartier in) maar mijn vader ging al gauw naar beneden (hij wilde mij niet wakkermaken) hij keek weer even rond, want het was echt waaks, ze blafte ook nog een paar keer toen mijn vader erbij was) ging weer naar boven, het begon weer opnieuw.mijn vader reageerde toen direct, en toen hij opnieuw wegliep was het over..gek beest..ze blafte wel weer naar mijn broer die een paar uur later uit de kroeg kwam (blijkbaar was ze toch allert op iets) en daar werd ik wakker van), maar verder heeft ze zich stil gehouden.. ik was veel te vroeg wakker...niet dus.....ik verliep me!!ik had om half 6 de wekker gezet, maar om vijf over zes werd ik door mijn moeder wakker gemaakt.. snel aankleden en klaarmaken..minou vond het allemaal wel leuk, die aandacht zo smorgens vroeg..krijg je zomaar te eten en mag je al zo vroeg mee uit!!

tegen kwart voor 7 was het tijd om te vertrekken..afgeladen vertrokken we.voor minou een flinke tas van ik schat zo'n 4 kilo (merendeel voer), mijn eigen kleren koffer, laptop en nog een tasje met wat dingen.. we waren mooi op tijd, om iets voor half 8 waren we in amersvoort waar de andere deelnemers die moesten komen (een deel stapte in deventer pas op) gearriveerd... maar toen kwam het probleem...het instappen... minou blokkeerde weer volkomen!!!ooh dan baal je dus ECHT als een stekker he!! ik moest nog de hele week, en ik vermoede dat ik flink vaak met treinen te maken zou krijgen..uiteindelijk besloot mijn vader minou de trein in te tillen.

De reis verliep rustig.minou moest blijkbaar even wennen aan al dat vreemde gedoe, zolang in de trein liggen, en baasje heeft al je spullen mee genomen, dat is toch wel raar!en dan loopt er een vreemde man te slepen met jouw eten en dan valt je tas half uit elkaar!!leuk!!!!

aangekomen in berlijn (het was in middels half 2) volgde Minou netjes naar de trein die we nu moesten hebben..het instappen ging nu wel beter, maar moeizaam en er was duidelijk twijfel bij Minou..zal ik of zal ik niet?uit eindelijk koos ze toch voor de eerste optie!:) eenmaal aangekomen in konigsw√ľsterhause (bijna een half uur later) moesten we wachten op het busje die ons naar die brandenburgerschule zou brengen (school voor blinden en ik geloof ook slechtzienden) we hoefden niet lang te wachten en alles werd ingeladen.. de opmerkingen over mijn lieve hond waren begonnen......de eerste aaipogingen waren al gedaan, maar gelukkig had ik goed oplettende begeliders (ik zal ze voor het gemak bij hun naam noemen, Dick en Petra) Petra heeft zelf ook een zwarte lab van 3 jaar, en die leek sprekend op Minou, al was Minou uiteraard weer kleiner!!!!:) ja....we waren bij de school...zodra de deur openging leek minou te exploderen van energie..ik begreep haar meteen..er hing hier een zalige boslucht!!!!!!!minou was niet te houden!zo enthousiast!alsof ze wist dat ze hir de week van haar leven zou krijgen!!!! we moesten naar binnen. de bagage moest gedumpt en voor uitlaten was nog geen tijd. (aan minou merkte ik nog niet eens dat ze nodig uit moest (het was rond 3 uur!!!) we ontvingen een informatiepakketje en onze kamernummers..waar we onze bagage brachten..klein, maar netjes en schoon...shit..waar slaapt Minou?waar komt haar bak water??/dat was nog ff een improvisatie..haar slaapplaats werd onder het bureau en haar drinkbak moest helaas op de gang logeren. (om het hoekje bij de deur) minou vond het best en dronk gulzig van het duitse water natuurlijk;)

Ik liet haar uit, met hulp van Malau (het andere nederlandse meisje) minou had in het begin totaal geen zin om ook maar iets te doen..het gras rook blijkbaar heel aantrekkelijk.ze plaste dan ook niet maar poepte 2 keer achter elkaar!! we gingen terug waar we een welkomst drink deden met lekkere cakejes en koek.minou lag alles naast mij eens uitgebreid te bekijken. de rest van de dag ging rustig voorbij. na het avondeten en minou haar maaltijd liet ik haar opnieuw uit...de nederlanders volgden trouw om een sigaretje te roken, en nu besloot minou toch maar dat het tijd werd flink voor brandweer te spelen.

De eerste nacht was rommellig..we waren met zijn vieren op onze 2 persoonskamer..de een lag aan mijn voeteneind, de ander aan malau's voeteneind, en minou lag onder het bureau op haar kleedje..op een gegeven moment wel de lamp uitgedaan om minou niet de kluts kwijt te laten raken.. rond 4 uur gingen we slapen....

zondag 6 augustus

om half 8 was het time to wake up..pfffffff... het ont bijt smaakte goed, maar toen kwam het..we moesten om negen uur verzamelen, met de gehele groep.wij.snuggere nederlanders, dachten dat het wel in de eetzaal was..maar toen het daar leeg was en we er achter kwamen dat we de enigen waren in dit gebouw op het keuknpersoneel na, begonnen we toch te twijfelen.... tot dat 1 van de slechtziende nederlandse jongens een briefje zag hangen met daarop verzamelen in de aula..welke aula??na een blik op de plattegrond die we hadden gekregen wisten we het nog niet, totdat om kwart over 9 petra ons kwam halen..

de ochtend was very boring met introductieworkshops..hoevaak ik gezegd heb dat ik mlanie heet weet ik niet meer.:)

na het middag eten dat bestond uit schnitzel, aardappels en erwten en wortelen was photography for the blind voor mij aan de beurt...er zijn foto's van mnou geschoten, het probleem is aleen dat ik nit weet waar die nu zijn.:)

na de workshop was het weer etenstijd..broodjes met iets warms, kaas en worst, enz... we zouden die avond gaan zwemmen..probleem:waar blijft Minou? de oplossing was niet moeilijk:ze mocht bij petra spelen:) na bijna een half uur zoeken hadden we onze begeleiders gevonden..ik droeg Minou met waterbak en kauwstaaf over aan petra, welke gelijk doorhad dat Minou zonder tuig en gentle leaader nog meer op haar hond leek, en nu niet meer echt geleidehond speelde maar wel goed kon trekken..gelukkig weet ze er goed mee om te gaan en durfde ik minou met een gerust hard achter te laten bij Petra.het was maar voor hooguit 2 uurtjes...dat werden er anderhalf, en we vonden petra, met Minou, niet ver van onze slaapplaatsen.. welke ik redelijk optijd heb opgezocht....

Maandag 7/8 2006

Na opnieuw van een lekker ontbijt te hebben genoten (lekkere kijzerbroodjes met vlees of kaas, later ontdekten we ook nog jam) moesten we om 9 uur weer in de aula verzamelen en kregen we te horen bij welke workshop we hoorden. Voor mij was Make the world larger with GPS.. (of was het smaller..:) nouja...gps in iedergeval, en het werd gegeven door onze nederlandse begeleider Dick en de engelse begeleidster Libby (zo heet ze niet echt) Libby is, zoals ik al ontdekt had gek op honden. ook zij had een aaipoging ondernomen, maar iedereen van de nederlandse groep is er erg allert op..je merkt het echt niet als er een hand de kop van je hond streelt!!

Ik zat tijdens de workshop onder andere bij een blinde tsjech in de groep. Heel duidelijk was hier het verschil in onderwijs..Die jongen blindeerde zo ontzettend!!!!! hij kon niet stilzitten en als er tegen hem gepraat werd werd het 2 keer zo erg. Minou werd een beetje druk van hem en was erg onrustig als die jongen het woord kreeg. Ik mocht de spits afbijten en als eerste de trekker gebruiken tijdens het lopen. Hij was me omgehangen, op mijn schouder had ik een speakertje en ergens hing de ontvanger ook nog, maar de jongen wilde alles wel precies een bevoelen..vond ik iets minder prettig, en zo bleek later had hij aan het volume van de speakers gezeten, de ontvanger uitgeschakeld en draadjes los gehaald.

Toen alles weer werkte (ik hield de jongen op afstand want prettig waren zijn aanrakingen totaal niet, en ik wist niet hoe hij p minou zou reageren..don't stroke zou hij vast niet begrepen hebben;)

Het lopen met de trekker was grapig maar niet spectaculair. we bleven op het schoolterrein en we werkten in free mode (voor de mensen die hem kennen) het gene wat ik het leukste vond was eigenlijk de manier waarop Minou werkte..het was ronduit fantastisch! ik wilde niet voorop lopen, want ik kende de weg niet, wist zijstraten niet, en ik had ontdekt dat er een grote zwarte kat op het terrein rondliep welke Minou zo nu en dan kwam lastig vallen. Maar, minou volgde echt fantastisch..hield redelijk het tempo aan en ging redelijk haar eigen weg.we moesten regelmatig over gras lopen en dan ging wel vaak haar kop naar de grond maar algauw had ik haar ook daar vanaf.

Ik kreeg regelmatig van onze nederlandse begelidster petra te horen (die was er ook bij voor extra begeleiding) dat ze het zo super deed. Prettig om te horen.

Voor we het wisten was het lunchtijd. Maar het gene wat er op het programma stond als lunch trok ons niet zo aan en bovendien ging onze snoepvoorraad erg hard, EN wisten we dat er ergens op 5 minuten loopafstand een LIDL moest zitten.. op naar de lidl dus..daar zouden we wel een broodje vinden ofzo...we vonden echter vlak naast de lidl een snack bar en hoorden ineens een bekende stem HOI roepen. Het waren onze begeiders die blijkbaar ook geen zin hadden in iets wazigs:) Wij besloten na ons lidl avontuurtje ook die snackbar uit te proberen...Dit was edeeltelijk een succes:het was goedkoop, we konden buiten zitten en Minou kreeg gelijk (nog voor we besteld hadden) een bakje water, en zo kwam ik later achter, ook een koekje!!grrr.....zeg dat dan even..maargoed..niks meer aan te doen en Minou vond het prima en ging er lekker bij liggen.

Ik heb niet echt rustig kunnen eten. Het krioelde van de wespen!! En wi mij een beetje kent weet dat ik daar als de dood voor ben!!!

dat was niet echt prettig dus, maar verder was het eten lekker en goedkoop!

we moesten nu terug want om 2 uur was het weer workshoptijd. voor mij was het chilout zone..lekker even relaxen..mail kijken, weblog bijwerken, muziek luisteren en een beetje extra tijd voor Minou tijdens de workshop.

Na de maaltijd was er even tijd voor ons zelf..eigenlijk de hele avond.:), maar er was 's avonds een feestje bij de engelsen..die niet bepaald boeiend was. Even lekker met Minou gespeeld op de gang, even lekker uitleven. ze is nog even losgeweest op een stuk gras en toen gingen we rond 9 uur aan de cola bacardy. workshop was het weer etenstijd Niet echt mijn smaak..op een gegeven moment heb ik Minou naar de kamer gebracht, want er liepen steeds mensen langs war Minou tegen blafte en het was duidelijk dat ze aan het eind van haar latijn was. Toen we dan weer naar de engelsen gingen (2 van ons konden niet echt goed meer lopen) nam ik Minou wel mee.aan de flexlijn, dat wel, maar er was flink met kroepoek of iets wat er voor door moest gaan gestrooid en er was weinig plek.dus na 20 minuten zijn bram en ik weer terug naar ons eigen stekkie gegaan. een hele tijd in de woonkamer gezeten, minou was uitgelaten en die lag lekker op de kamer te slapen..en dat was al weer een leuke dag!!! VOlgens mij was dat ook de dag dat ik op een soort van zitzak (balletjes kussen) in onze woonkamer in slaap ben gevallen. ik werd pas wakker toen 1 van de anderen zei:volgens mij kunnen wij die hond maar beter uitlaten..ze wordt niet meer wakker voor morgen! Toen dus wel:)

Vervolg in andere log, het past niet!