Hoi allen,

nou, ik zit in een workshop waar eigenlijk even niks gebeurt,de mail naar huis is de deur uit dus nu heb ik eindelijk even de kans/tijd om jullie op de hoogte te brengen van onze belevenissen.

om half 6 zaterddagochtend ging de wekker..jammer alleen dat ik om zes uur door mijn moeder werd wakkergemaakt..de wekker was dus niet afgegaan, maar ik had nog tijd genoeg. ik sprong in mijn kleren pakte mijn laatste spullen enzovoorts en ging naar beneden.minou vond het wel gezellig dat iedereen er al was en al helemaal dat ze gelijk eten kreeg. om half 7 liet ik haar uit, de laatste keer voorlopig.... het leek er even op dat ze geen zin had om ook te plassen maar uiteindelijk volgde er dan toch nog een straal.

we reden rond tien voor zeven weg.bepakt en bezakt.minou in de mand achterin, koffer er naast, en nog meer zooi...minou's bagage was loodzwaar, bijna 3 kilo voer, kauwstaven, etens en drinkbak, borstels, flexlijn, en nog meer needable stuff..of is dat geen goed engels.nouja boeiend..

nou....op het station kregen we gelijk een probleempje...minou durfde de trein niet in!!het was echt een heel groot gat tussen de trein en het perron en mijn vader heeft haar naar binnen moeten tillen, waartegen ze zich eerst heftig verzette maar was toch ook weer blij dat ze met mij herenigd was.lol

in de trein heeft ze zich netjes gedragen.kwam af en toe overeind voor een knuffel of een lekker koekje en ging dan lekker weer verder pitten.

rond half 2 arriveerden we dan eindelijk in berlijn.ik voelde me alles behalve soepel en fris, maar goed..alles was goed verlopen. we misten onze trein richting konigswusterhause en moesten een half uur wachten op een rammelend stoptreintje waarbij minou opnieuw twijfelde..zal ik wel of niet?maar de deuren gingen bijna dicht dus het moest even snel...ze kwam toen toch wel, maar toch met wat druk van mijn kant, maar ze was er...

in konigswusterhause aangekomen werden we met een busje naar de campus gebracht...en ja......bosrijk..heel bosrijk.......de deur ging open, en minou barste ineens van de energie... ik werd bijna naar buiten gesleurd, ooh wat rook dit lekker.het was inmiddels rond 3 uur, en minou was nog niet uitgeweest.. ze leek niet echt op klappen te staan (had nog weinig drinken van me gekregen maar stond vanaf dat moment weer in de gelegenheid normaal te drinken. we moesten eerst ons kamernummer krijgen en onze spullen daarheen brengen.het is krap, heel krap op ons twee persoonskamertje, die ik deel met het andere vrouwelijk geslacht van ons land, malau, lijkt op minou en dat zorgt regelmatig voor verwarring.lol

minou's slaapplaats werd gebombardeerd, onder het bureau, iets anders was niet creeer baa, maar minou vindt het prima, met haar kop ligt ze er voor, minou ligt graag ergens onder, en ze ligt ook precies onder het raam dus het is maar goed dat het bureau daar is.

eindelijk uitlaat tijd voor minou, al deed ze er heel lang over voordat ze 2 flinke hopen had neergelegd.spanning dus.

rond half 6 gingen we eten.we hadden rond 4 uur nog een soort welkomstdrink alleen voor ons en de engelsen..anderen waren er nog niet.lekkere verse cake en lekker koel drinken dat smaakte naar meer. het avondeten bestond uit broodjes, worst, en de rest weet ik niet meer.

ja.. die avond zaten we in het icc cafe. 1 van de ruimtes in ons slaapgebouw..gratis drank en voer...wij met zijn 5en later met meer hadden 2 zakken chips, waarvan er 1 was die alleen ik en bram lekker vonden...dan weet je hoe het gaat....:), koude cola, en voor de liefhebber 3 soorten bier...1 van ons was na een uur wel errug lacherig en echt goed rechtlopen lukte ook niet meer zo goed..ik kreeg daardoor ook de slappe lach...minou lag naast me in dromenland...:)

om 10 uur sloot de bar, iedereen moest maar naar bed ofzo..maar ja, wij hebben onze eigen woonkamer, keuken en eigenlijk gewoon een halve verdieping voor ons zelf, heerlijk hoor! minou liep op onze gang en zo gewoon los en genoot duidelijk van die vrijheid en ging lekker op verkenningstocht.. in de badkamer bijvoorbeeld.:)

we pikten de banken in om daa eens even uitgebreid te gaan zitten bijkomen en bij te praten. bus pringles en we waren compleet.hij is leeggegaan, maar toen was et ook na twaalven.... rond 2 uur denk ik, lagen we in bed...al moet ik daar het volgende bij vermelden: minoulag op haar kleedje, ik deelde mijn bed met bram en manau deelde haar bed ook met iemand. de andere 2 lagen wel braaf in hun eigen bed...

tegen 4 uur trapte ik bram mijn bed uit, ik had het bloed heet en lag voor geen meter..de lamp ging uit want minou snapte het ook niet meer, ik was al een paar keer half in slaap gevallen.. de gene die bij malau lag ging ook weg, maar later bleek dat hij alleen een tshirt ging halen...toen hij terug kwam sliepen zowel ik als malau.... zo werden wij allebei wakker met het idee...hee..is hij er weer???

ja....om half 8 was het opstaan, en dat was zwaar..heel zwaar..... maar het lukte ons om om 5 over acht aan het ontbijt te verschijnen.minou uitgelaten en wel, nog niet gegeten, daar had ik geen tijd meer voor en dat kwam zo wel. het eten smaakte weer goed, en minoukreeg eten rond half negen schat ik..we fristen ons op om om iets voor negenen te vertrekken.maar...wwaar is iedereen??? geen idee. we haddeen geen nummer van onze begeleiders en het halve gebouw stond leeg. er liep alleen personeel en die wisten het ook niet, tot iemand een papier op de buitendeur zag hangen: important information:the first meeting is in the big aula....waar is de big aula?? maar onze redding kwam.. 1 van onze supervisors, (nederlander dus) kwam binnen zetten...wat doen jullie hier? ja, jullie zoeken...ja we stonden voor gek daar want jullie waren er niet en iedereen moest zichvoorstellen.haha#

we gingen naar een heel ander gebouw, wisten wij veel!!:) waar we nog even luisterden naar een saai praatje over welkom en de planning deze week ofzo..ik weet niet meer. daarna kregen we introductieworkshops..oftewel: ik heb me 3 keer voorgesteld, we zijn 5 keer van lokaal gewisseld en hetwas warm.meer kan ik er niet over zeggen. om 12 uur stond de lunch op ons te wachten. snitzel, erwten en wortels, met heeel veel sap, en droge aardappels..maar het was wel lekker...oja er was ook nog champonsoep en een lekker toetje van vla met siroop.

we namen even bijkompauze al kwam daar weinig van terecht want we hadden 3 kwartier gewacht voor we eten konden halen vanwege de drukte.

om 2 uur stonden we parraat voor de eerste workshop, in de zelfde aula als vanmorgen..ik begon met photography for the blind. zeer boeiend, dat was mijn planning, en dat was het ook..foto's zullen volgen, volgende week, want ik laat de leukste/mooiste uitzoeken natuurlijk! was overigens met een nederlandse begeleider, petra, zal het ff makkelijk maken.

om 5 uur avondeten brood met worst, kaas, vlees,en eel fruit en salade.smaakte weer niet verkeerd.

daarna zouden we gaan zwemmen, en minou zou bij onze begeleiders blijven..alleen die waren we dus kwijt..na zo'n half uur zoeken kwamen we ze tegen, vlak bij het zwembad.. ze zochten ons..minou werd van me overgenomen, bijgesloten een kauwstaaf en drinkbak, wat k orte instructies, petra heeft zelf ook een labrador.:), vertrokken we... ff lekkergezwommen, al vond ik het water vrij koud maar ik was een aansteller volgens de jongens dus dat zal dan wel zo zijn.:)

rond 9 uur waren we er weer uit want er was verder weinig te doen in het water. in ons gebouw, waarvandaan we petra zouden bellen waar ze was, kwamen we haar echter al tegen met minou die rustig aan haar voeten had gelegen en zich goed had gedragen. ze zei wel dat ze gelijk veel bekijks had met minou..ja..tuurlijk, tis gewoon een schat, en niemand kent hier het begrip niet aaien, dus dat is niet altijd even praktisch, dus moet daar even iets op verzinnen want minou vind het wel leuk dat geaai, ik iets minder en soms merk je het niet en krijgt je hond op zn donder terwijl het eigenlijk haar schuld niet is.

minou mocht mee naar onze gang al waar ze los mocht,lekker door de gang huppelen, even met de kong spelen en tegen een deur aan lopen, hoezo lomp...:) wij zakten neer in de woonkamer.ik met een restje cola uit de trein, op een zitzak..een zak met balletjes..zoiets als wat ik voor minou heb.:) alleen iets groter.minou lag op de kamer met haar kauwstaaf, die had petra nog niet gegeven omdat ze de hele tijd rond hadden gelopen.minou lag daar rustig en ik was in de buurt, dus dat kon wel even zo.

ja...die poef lag wel erg lekker, oja we zijn ook nog even in het cafe geweest maar de bar was al dicht...:) maargoed..op die poef ben ik dus in slaap gevallen, en werd om 12 uur weer wakker..had een stuk van het gesprek gemist, had maar een kwartiertje geslapen hoor.:)

minou weer ff uitgelaten, en toen ben ik mijn bed maar ingedoken..ik viel om.:) minou ook, die is niet bij mijn bed geweest.:) achteraf brandde de lamp nog, zo werd me vanmorgen meegedeeld, 2 van ons hebben in de woonkamer geslapen, op de bank dus, 1 is tot 4 uur weggeweest, en de rest lag dus gewoon braaf in zijn eigen bed.. ik stond een stuk beter op als gisteren, had lekker geslapen en ook minou was weer wakker al was dat niet echt van harte geloof ik.:) maar toen ik me eenmaal aan ging kleden vond ze het toch wel weer leuk om wakker te zijn, uitgelaten te worden, eten te krijgen en dan mee te mogen als de baas gaat eten..:) we hadden weer haast, om 4 voor 9 moesten we dus als de bliksem naar de aula...minou was al vanaf kwart over acht in tuig, en dat werd in tig blijven tot kwart voor 2 ofzo. toen kon ze even een kwartiertje ontspannen, mijn workshop gps zat erop, we hadden geluncht in het centrum, (snackbar) even wat gekocht bij de lidl en waren dus ruim een uur weggeweest. om 2 uur stonden we weer in de aula waar ik te horen kreeg dat ik naar de workshop programming for beginners moest..welke ronduit saai te noemen is..daar zit ik nu dus maar heb er nog niks gedaan...:) simpel weg omdat het onvoorbereid lijkt en de gene die het geeft alleen maar rond loopt te kijken hoe iedereen aan het mailen is.:) (en loggen uiteraard)

minouligt hier languit naast mijn stoel, het was dit weekend regenachtig maar nu is het warm en zonnig...en het zijn hete gebouwen hier!!!

ze doet het erg goed hier.werkt voortreffelijk, volgt mensen heel goed, soms te goed.:), heeft gisteren bijna weer een bal vermoord die ze op ons terras had gevonden (jaja, we hebben zelfs een eigen terras) ze heeft verder nog geen schokkende dingen gedaan.niet gesnurkt, niet gekotst, niemand opgegeten, hooguit af en toe even duidelijk gemaakt dat ze blij was dat haar tuig af was door door de gang te huppelen..dan laat ik haar blijven bij de kamerdeur, loop ik richting de woonkamer (een lange gang door, en als ik er bijna ben roep ik haar..dan galloppert ze naar me toe en glijdt zo 3 meter door.:) waar ze dan hartelijk ontvangen wordt door een dichte deur:):) vervolgens probeert ze bij iedereen even aan zijn blote tenen te likken, lege flesjes te kapen en even op de rug te gaan liggen voor een lekkere aai, maar gaat dan vervolgens wel naast me liggen of midden voor de deur zodat ze kan zien wie er langskomen..zijn dit vreemden dan worden die toegeblaft.:)

bram eeft pas 1 keer op haar poot gestaan toen hij de trap af liep en hij minou voorbij wilde llopen (dat gaat ook niet bram) maar verder is ze nog helemaal heel..vanavond hoop ik haar met iemand te kunnen loslaten, dat heeft ze wel nodig, want ze ligt nu ook in tuig, welis waar zonder beugeln maar ik laat haar tuig wel aan omdat anders gelijk iedereen bovenop haar duikt, en dan weet ze gelijk niet meer wat luisteren is, dus dat echte andacht krijgen van anderen is in principe alleen als ze los loopt in ons leefgedeelte.

bij de snackbar tussen de middag kreeg ze spontaan een bak ater voorgezet, blijkbaar vindt zij het wel lekker, ik vind het duitse water dus niet echt drinkbaar, net als of je een bak ijzer drinkt ofzo:) minou vindt het prima.

uitlaten is hier niet zo moeilijk: ik mag haar overal uitlaten behalve op het voetpad.lol!!! oftewel, zo langzamerhand heeft ze al heel wat grasveldjes bevuild;) nee, valtmee, ik probeer zo veel mogelijk hetzelfde veld te gebruiken waar niemand loopt. woensdag gaan we weg, geen idee waarheen, donderdag avond naar berlijn, nog een keer naar het regeringsgeboouw een debat bijwonen...ben benieuwd.

ja, verder kan ik eigenlijk weinig vertellen.het is hier heet..dat wel.:) minou is de enige hond hier, er is hier wel iemand die een hond heeft maar die heeft ie niet mee genomen. (hij had hem vorig jaar wel bij zich maar toen was het in zijn eigen land dus dan gaat dat makkelijker) ben blijd at ik minou bij me heb.vanmorgen tijdens de gps workshop was het veel lopen over het terrein. de rest van de groep was aan een vaste begeleider gekluisterd, en ik liep overal tussendoor, volgend, inhalend kwam ik goed mee. onze nederlandse begeleiders waren daar ook bij aanwezig, en dat werkt ook wel prettig. ze is tot nu toe nog bek af geweest aan het eind van de dag, maar wel duidelijk toe aan echt ontspanning..daarom wil ik haar vanavond echt ff los laten en haar lekker kunne laten rennen zodat ze ff goed haar ei kwijt kan. elke keer als ze op een groot grasveld komt, of er langs looptgaat haar kop vanlinks naar rechts en merk ik dat ze het liefst los wil..vanavond dus..hoop ik..er is ook een feestje bij de engelsen vanavond, ik denk wel dat ik daar naartoe ga, hangt van de rest van de groep af.

nou, deze workshop is bijna afgelopen, ongeveer nog een half uurtje, misschien dat we wat eerder wegkunnen want er beginnen hier steeds meer mensen zich te vervelen.minou ligt te slapen denk ik. of het gewoon warm te hebben..

goed, ik ga effies kijken of ik op msn kan komen.

de groetjes!!