En toen was het ineens geen 2009 meer, maar 2010. wat gaat de tijd nog hard! een half jaar geleden was ik net MBO-er af en stond mijn nieuwe school voor de deur, nu zit 1 semester er bijna op!

zoals denk ik bij de meesten, was december hier een lekker vol maandje. mijn laatste log is van 2 december en ik zal proberen om alles wat er sinds dien gebeurd is kort te beschrijve.
In de week van 14 december hebben we een extra nazorgbezoek ingelast.
Tijdens het vierweken bezoek is het looptempo aan bod gekomen. dit was vooral bij het oversteken soms te langzaam en hier heb ik toen goede tips voor gehad, die in eerste instantie hielpen.
Maar wylou besloot om het langzamer lopen maa eens wat fanatieker vol te gaan houden en voerde dit door tot de gehele routes die ik liep. mensen die ik liet meekijken zagen niets vreemds. ze kwispelde, haar werk was niet echt slechter ofzo, maar ze liep gewoon trager. ik heb dit een paar dagen aangezien en toen 's morgens op school aangekomen gelijk de trainer gebeld, die dit probleem niet echt herkende, maar ook niet bepaald in de buurt zat. gelukkig kon er de week erna toch iemand komen, maar inmiddels was het tempo al weer wat gestabiliseerd.
wel heb ik toen weer een paar hele goede tips gehad. het vertrouwen tussen mij en wylou moet van beide kanten nog groeien. wylou was af en toe wat onzeker en ook hier reeg ik goede tips voor. ik dacht weel dat ze af en toe onzeker was, maar ik wilde haar in het langzame werk ook wer niet al te veel op de huid zitten met kleine foutjes die ze maakte. dit had ik goed ingeschat. niet alles tegelijk dus. de bevestiging die ze van mij af en toe al kreeg, heeft zesoms echt nodig. en als het toch even niet loopt zo als ik wil, moeten we gewoon letterlijk een time out nemen. even stoppen, even gekdoen. zijn beide kanten de frustraties even kwijt en kan je weer met een schone lij verder. en het werkt echt!

vlak voor de kerstvakantie ben ik even gaan buurten op mijn ouwe vertrouwde mbo schooltje om mijn basketbal met bellen op te halen die na zo'n 2 jaar toch nog ergens is opgedoken. het is erg grappig om een route te lopen die je zelf heel goed weet en je hond totaal nieet. wylou had af en toe hele andere dingen in gedachte als ik, ging wat dingetjes aanwijzen maar wilde vervolgens op hoog tempo de school voorbij en de ikea was erg in trek.. ze zou er toch niet ooit geweest zijn???
in de school moest ze zich her en der even laten zien en daarna gingen we met een klein clubje oud klasgenoten naar de mack en dat was weer ouderwwets gezellig. je raakt snel ontvreemd van die ict-nerds!:D

de vrijdag voor de kerstvakantie moest er nog even van alles worden ingeleverd. dat zal bij mij wel nooit veranderen:)
en daarna gewoon echt vakantie! nee, een vakantie zoals op het mbo krijg je nu niet meer, men heeft bij ons op school blijkbaar de gewoonte om toets en assessmntperiodes zo'n beetje gelijk na de vakantiete plannen, of in iedergeval dicht genoeg om je te dwingen in je vakantie af en toe aan school te denken. ja,veel verder is het bij mij nog niet gekomen.

maar in de vakantie waren er ook nog genoeg andere dingen te doen. natuurlijk is het kerst, mijn moeder's verjaardag en oud en nieuw. alleen dat al neemt een hele week bij elkaar in beslag.
de vakantie begon met sneeuw, heel veel sneeuw en wylou vond het het einde. ik ook, nu ik niet meer naar school hoefde mocht het voor mij wel lekker blijven liggen.
toen wylou alvast met mijn zus naar buiten was, en mijn zus de ingang bij de poort wat sneeuw vrjer poogde te maken, bedacht wylou dat ze meer ruimte nodig had en smeerde hem. hollee, de wijde wereld in. er was toch geen kip op de weg, geen auto ploegt door 15 cm sneeuw heen in de straat.
het duurde even voor ze zich weer bij ons kwam melden. ik kwam net toen ze me wilde waarschuwen en toen kwam wylou toch vrij snel weer terug galopperen door de sneeuw. dit is de ik mankeer wat aan mijn oren bui, waar wylou af en toe last van heeft. later ploegden mijn zus en ik samen een rondje door de sneeuw terwijl wylou aan de lange lijn liep. ik wil niet dat ze overal tuinen ingaat, dus dan moet het zo. ze zou best los gekund hebben want verkeer was er toch niet, maar haar vrijheid blijheid laat dat nog niet toe in deze situaties.
een klein stukje kon ze wel los en ze vond het geweldig. sneeuwballen vangen is wel iets heel raars. ze vangt ze, poogt ze, uit de lucht maar als je het in je bek krijgt blijft er niks van over.
in onze tuin keek ze nergens naar. ze plaste gewoon waar het haar uitkwam, en dat mag ze zoiezo niet in de tuin! ze liep gewoon overal doorheen, ook over de gelukkig stevig bevroren, vijver. er was geen plant meer te zien, alles was sneeuw.
wylou had/heeft nog niet helemaal door dat de echte tuin voor haar verboden gebied is, e met die sneeuw was heet wel erg moeilijk om haar duidelijk te maken wat nu de bedoeling was.

toen de sneeuw langzaamaan begon te verdwijnen, had je bij ons in de staat veel situaties van wel of geen sneeuw op de stoep. hele bergen sneeuw lagen er op sommige plaatsen, war ze alle seneeuw op 1 hoop hadden gegooid om de stoep wat beter begaanbaar te krijgen.
ik ben toen weer langzaamaan met wylou in tuig gaan werken. met snowboots is dat nog wel te doen. anders moet je wel HEEL langzaam gaan lopen om niet de grond van dichtbij te bekijken.
wylou had vrij snel door, dat sneeuw betekent ustig lopen en stoeptegels betekent een stapje harder mag ook wel. ze begon, nog niet met al te veel overtuiging, ook de overgangen tussen sneeuw en geen sneeuw aan te geven. ze vond het in iedergeval geweldig om in deze sneeuw te werken. maar het moest niet te lang duren, want dan kreeg ze ik ben nog jong en ik moet nu spelen neigingen. dus na het lopen was het nog even gek doen en dan pas naar binnen.

met kerst is er weinig bijzonders beleefd. even naar oma natuurlijk. wylou had het bot van een ossenstaart gekregen die voor de soep was gebruikt maar ze had hem in 5inuten aan stukken. helaas, dat werd toch te gevaarlijk. ze heeft de resten vlees er gretig vanaf gescheurd!
eerste kerstdag wilden we een lekker stuk gaan lopen voor het kerstdiner uit. maar veel wegen/paden waren nog erg nat door de smeltende sneeuw dus weinig lekkere paden om wylou los te laten. dan maar in een straatje zonder verkeer en niet teveel ingangen naartuinen. maar wylou zou wylou niet zijn en een tuin vinden waar net de kippen waren gevoerd. jippie, eten! ik vrees dat deze arme kippen een lekker kerstmaal door de neus is geboord. wat het voor eten was geen idee, maar zelfs ik vond het ekke ruiken en wylou kwam pas weer terug toen de buit verorberd was. maf is dat. ze zoekt niet naar eten, maar als ze eenmaal toch iets vindt is ze er niet bij weg te slaan. later stoof ze weer een tuin in. we zagen haar niet mer en zijn gewoon rustig doorgelopen. ja wylou, dan moet je ons maar in de gaten houden. het duurde een tijdje maaruiteindelijk kwam ze heel hard aanrennen. daarna heb ik haar maar aangelijnd want ze was helemaal losgeslagen en wilde alle kanten op. ze was het niet echt eens met mijn actie, maar we willen geen hond in de tuinen van jan en alleman! ze heeft iig tijdens ons eten lekker geslapen!

vorige week maandag zijn tim en ik naar bram toegegaan. ik was benieuwd wat wylou en abbot van elkaar zouden vinden. het ging aardig hoe ik het had verwacht. wylou gaf af en toe flinke snauwen aan abbot, maar uiteindelijk accepteerden ze elkaar toch. de tuin bij bram thuis won denk ik zeker niet de schoonheidsprijs aan het eind van de dag!

verder was wylou heel braaf. bleef tijdens het eten waar ik wilde dat ze zou blijven, zelfs toen er mensen vlak bij haar met borden op schoot aten ivm plaatsgebrek! 's avonds in de taxi was ze erg tam!

de dag erna moesten we naar utrecht centraal, want de bussen waren ineens verplaatst naar het jaarbeursplein en ik had geen idee hoe ik daar moest komen. dus dat moest even bekeken worden. na1 keer had wylou he wel gezien en wist ze niet wat ik nu eigenlijk nog meer wilde, maar toch deed ze het erg goed. wwe zijn daarna met de treindoorgereist naar ede om even naar het bos te gaan. op de terugweg ben ik alleen in de trein naar arnhem gestapt ipv utrecht. gezellig, daar was ik de dag ervoor ook al geweest!

en dan de verjaardag van mijn moeder. die was heel wat van plan. er stond al een tent aan het huis, alle meubels gingen eruit en maakten plaats voor compactere tafels en stoelen.
wylou werd daar overdag wat onrustig van en ik hoopte dat ze dit 's avons niet zou voortzetten. nee hoor, wylou had hele andere plannen.
na de binnenkomst van de eersten kwam ze even haar mand uit, die die dag pas 3 keer was verplaatst, en daarna heeft ze het grootste deel van de avond in haar mand gelgen, af en toe door een spleetje de kamer inglurend. 2 of 3 keer kwam ze eruit, ze lag nog een tijdje op mijn voeten onder tafel maar was verder heel rustig en heel relaxed.

ook de 31ste ging het zo. overdag wat onrust terwijl de boel werd opgeruimd. 's avonds bij wat vrienden was ze weer erg rustig. mooie binnenkomer door een glas drinken van tafel te zwaaien maar daarna de rust zelve, ook het vuurwerk geeft ze niets om.

1 januari is zoals altijd zo'n luie hangdag. mijn vader en ik hebben een stuk gelopen met wylou, die had daar wel zin in en daarna was de gekte weer voorbij. gisteren nog wezen eten bij een tante met de hele fam. daar was ook sjakie, een klein boomertje. die vond veel goed, maar toen wylou zijn brokken opvrat, er me zijn rubberbot en daarna met zijn buffelhuidbot vandoor ging liet ie zich wel even horen. wat een kabaal kwam er uit die 2 same. maar zonder prooien in de buurt waren ze lief voor elkaar. we hebben tijdens het eten wylou's mand er maar neergezet, en daar ging ze lekker rustig liggen.
en morgen, dan gaan we weer gewoon nar scool! ik heb sinds vanmorgen dan eindelijk een stageplek, jawel! en daar ga ik woensdag voor het eerst aan de slag. ik heb er superveel zin in!

zo, dat was hem weer, ik heb weer even genoeg getypt!

groetjes!