Hoi allemaal,

5 januari, het komt nu akelig dichtbij. het aftellen is begonnen. ik kan er niks aan doen het gebeurt onbewust en ongewild.

Nog 3 dagen school, nog 2 weken vakantie samen.
En natuurlijk zaterdag a.s. ons examen GG Beginners. Het kan vrizen, het kan dooien. het proefexamen ging, zoals ik hier al eerder schreef, zo waardeloos dat ik dacht:als ik zo examen doe dan haal ik nog geen 10 punten bij elkaar. dan maak je je even kwaad en gaat het de les erop al beter en de les DAAROP (en die was gisteren) besluit je hond ineens: goh, ik kan het eigenlijk best wel een beetje, laat ik dat vanavond eens laten zien.
Nou, at voorlangs achterlangs ging niet zoals ik had gehoopt. ik kwam er daarna echter achter dat er honden tussen stonden die minou nog helemaal niet kende. vind je het gek dat ze dan omkijkt? dat zal zaterdag dan ook wel goed gaan. het opvangen als we weer op onze plaats gaan staan gaat de ene keer goed, de andere keer loopt ze door en komt ze tot stilstand door de strakke lijn.
Zit blijf zit niet in het examen, deden we wel. minou gin g na een aantal tientallen seconden liggen en nadat ze weer was neergezet bleef ze keurig de rest van de tijd (een minuut of 2 ) keurig zitten, zlefs toen ik weer naast haar kwam staan.
Af blijf ging perfect. enige was dat toen minou ging liggen ipv naast me, voor mijn voeten ging liggen. niet helemaal de bedoeling:) maar, ze bleef zelfs liggen toen ik weer terug kwam. ging alleen niet op 1 commando weer zitten. daar moet je echt geluk in hebben. net doen of ik iets lekkers heb, dan maar, want voer is verboden tijdens het examen...ugh

gebit tonen en betasten hebben we niet gedaan maar datgaat over het algemeen redelijk goed.
dan de oefening terug plaats. nou als dat een verplichte oefening is zak ik als een bak steen want ik krijg het haar niet aan het verstand.
ze komt voor as een speer en ik moet echt mezelf schrap zetten om niet onderuit te gaan als ze zich met haar volle gewicht tegen mijn knieŽn laat knallen. ze komt nu redelijk aan de voet, maar het sturen, nou, je kan wachten tot je een ons weegt maar zolang ze niemand bij de riem ziet in het vak blijft ze naast me zitten. ze wil niet bij me weg. als ze dan gaat staan gaat ze aan mijn handen snuffelen, achter me staan, iets voor me, alsof ze wacht zo van: ga je dan wel mee??
ik bedacht me later dat Minou met het commando "plaats"(ipv "riem"vaak goede resultaten haalt. een handdoek, een kleed of wat dan ook, als ik heb gezegd dat het haar plaats is, beschouwt ze dat ook als haar plaats en gaat er vrij vlot naar toe als ik dat vraag. dus dat later ook nog geprobeerd maar no way. ook nog andersom eerst gedaan, de trainster nam haar mee het vak uit, ik bleef bij de riem in het vak staan en liet haar op haar plaats komen. dan doet ze het dus wel.

volgen: ronduit super. wat een aandacht! ze moest even inkomen, ik ook en ik ben af en toe nog iets te laat met het "bemoedigend toespreken als we een wending in gaan maar ze liep lekker mee.
Los volgen ging ook goed, bij 1 wending reageerde ik te laat en bewoog ik mijn hand niet ver genoeg naar achteren waardoor ze dus rechts naast ons kwam te lopen ipv links. was dus puur mijn fout. het zitten tijdens los volgen is ook vrij lastig. ik moet eigenlijk helemaal stilstaan wil ze gaan zitten. vaak ook niet helemaal op 1 commando. als je maar ruim genoeg om haar heen loopt (dus niet te dicht in de buurt van de staart komt), blijft ze netjes zitten en volgt weer als je dat vraagt met haar snuit in mijn hand.

Apporteren: ze apporteert als een speer, maar moet eigenlijk gaan zitten voordat ze het blok aangeeft en dat doet madam niet.
ze haalt het op, loopt een ererondje (punt aftrek maar who cares), en komt het dan aanbieden. op het moment dat ik haar iets anders vraag dan het blok aan te geven en los te laten, laat ze het blok vallen, gaat er op kauwen of probeert andere dingen uit om erachter te komen wat nou die beloning oplevert. gaan zitten en ondertussen het blok vasthouden is blijkbaar teveel gevraagd. we hebben een aantal manieren geprobeerd, ook de trainster. bij haar ging het iets beter omdat zij gerichter kan bewegen en aanpakken. we hebben dus maar besloten het zo te houden. gewoon hier laten komen, blok af laten geven en aan de voet laten komen. dit zorgt wel voor een puntje aftrek, maar dat is beter dan dat ze het blok laat vallen of erger nog erop knauwt.

ben ik nog een oefening vergeten??ik geloof het niet. kortom gisteren ging het best goed. na het apporteren werd ze een beetje dwars, ze probeerde er eerst al een trekspelletje van te maken en daar kreeg ze haar zin niet in, dus dan ga je nog even iets anders proberen, och??
toen we binnen (in de kou snik) nog even zaten na te praten, had minou ineens een bal in haar bek. ja hoor, uit een tas gepikt! ze flikt het me elke keer weer als ze de kans krijgt..heeel onsculdig ligt ze naast me, vast aan de lijn. cm voor cm kruipt ze naar de tas met die leuke inhoud en ooo wee dat ze dan voorzichtig is, want het mag natuurlijk niet ontdekt worden.jammer voor haar kan ze he niet laten om op de bal te gaan kauwen en verraadt ze zichzelf!

zondaghad ze ineens ook ergens een 1 of ander lek balletje vandaan geplukt. vraag me niet waar ze die nou weer had gevonden. van de ballen in de kerstboom blijft ze gelukkig af en tot nu toe zijn alle kerstversieringen nog nieet door Minou aangeraakt/gesloopt. zelfs de zuurstok wandelstokken in de boom laat ze hangen. (oh, wat is ze toch goed opgevoed;)
nu nog leren dat ze de kantine vloer niet hoeft te stofzuigen evenals de rest van alle kruimels, en al helemaal niet als ze aan het werk is!!:)

vanmiddag liep ze ineens mank. of beter gezegd, ze liep niet meer. als ze een stap zette ging dat heel vreemd. midden op de stoep dus eens even een inspectie van de voorpoten gedaan. iets doornachtigs eruit getrokken. daarna liep ze wel beter maar volgens iemands zeggen: een beetje wiebelig. wat is dit nu weer. ik wilde naar huis gaan maar ging toch maar even naar school om de boel te inspecteren. stap ik de lift uit, hangt ineens Minou's halve beugel los. niet de sluiting van de beugel was afgebroken maar de bevestiging aan het tuig voor de beugel was afgebroken. nouja, afgebroken, losgedraaid. ik kwam een docent tegen die met de nodige moeite minou heeft uitgekleed:P (borstband van het tuig los maken, oh, er zit nog een band om haar buik...maakt hij de gesp los ipv het kliksysteem..en dan zeggen dat IK blind ben! met een tang heeft hij de boel weer vast kunnen zetten en dat loopt een stuk beter. van Minou's gekke loopje was gelijk geen sprake meer.
en als ie weer los ging? dan moest ik dat tuig maar verkopen...lol

morgen ga ik even naar school om de toekomstig amerikagangers een beetje lekker te gaan make. daarna even naar het park denkik. vindt minou vast niet erg. nog eens even bedenken hoe ik haar vrijdag helemaal total los kan krijgen, dan is ze op zaterdgag morgen ook nog een beetje mak!
hoor net dat vrijdag haar vriendin op school komt, dus dat zal vast lukken!

Ik laat hett hier weer bij.